TIL TOPPEN AV VESTFOLD

 

Norges nest minste fylke har også den tredje lavest fylkestoppen, men det betyr ikke at turen opp dit er uinteressant, snarere tvert i mot. Skibergfjell rager 632 meter over havet. Det gjør det til det høyeste punktet i det langstrakte skogområdet mellom Eikeren og Lågendalen, og altså til Vestfolds høyeste fjell. 

Skilt på toppen av Skibergfjell i Hof kommune i Vestfold. Fotograf: Cavernia

Utgangspunktet for turen nås på skogsbilvei fra Eidsfoss opp til parkeringsplass 410 m oh. til ca 500 meter sør for Gausesetra. Holmestrand og Omegn Turistforening har merket en rute som går forbi setra og til nordsiden av Skibergfjell. Derfra svinger den sørvestover og opp på toppunktet, 632 m oh. 

På toppen står en åttekanten granittstein som skal være oppført allerede i 1877 som trigonometrisk punkt. På den nordøstlige delen av topplatået står det også en bygning og et antenneanlegg som i dag styrer ulike funksjoner i kraftproduksjonen. Fra varden kan du seFærder i Oslofjorden, samt mer nærliggende mål som Tryvannstårnet, Norefjell og Jonsknuten.

Den vakreste utsikten fins likevel på den sørlige delen av platået, også kalt Vestfjellet, 621 m oh en snau kilometer sørvest for trig.punktet. Herfra kan du se ned mot innsjøene Øksne, Hajeren og over de veldige skogene mellom Lågen og Eikeren med Skrimfjell og Lifjell lenger bak. 

Turen til toppen av Skibergfjell kan med fordel kombineres med rundturen om Vestfjellet. Derfra går den merkede ruta går sørover og så østover igjen til utgangspunktet. Det er produsert et gratis turkart over området som er utplassert i kasser 

Skibergfjellet(633,85 moh.[5]) ligger i Hof i Holmestrand kommune i Vestfold fylke.

Fjellet har flere topper. På en av dem er det en granittsøyle oppført i 1877 som trigonometrisk punkt. Denne toppen ble målt til 633,85 meter over havet i mai 2017. Her er det også en bygning og et antenneanlegg som i dag styrer ulike funksjoner i kraftproduksjonen. Fra denne toppen har man en flott utsikt over Oslofjorden helt til Færder fyr i sør, svenskekysten i sørøst, samt Tryvannstårnet, Norefjell og Jonsknuten.

En annen topp omtrent 500 meter i luftlinje lengre sørvest har fått navnet Vestfjellet. Selv om Skibergfjellet lenge ble regnet som Vestfolds høyeste topp, er Vestfjellet noe høyere, med 634,04 moh.

I tillegg er det en søndre topp på 623 moh. med fin utsikt vestover, samt Kirkefjell (610 moh.) helt i nord.


Område:    Vestfold, Skrim og Luksefjell
Sesong:    

 

Type:    Fottur, topptur
Lengde:    Ca. 4,0 km
Varighet:    1 time, 30 minutter +
Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her
Gradering:    Middels +
Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her
Passer:    Voksen, barn, senior


Kilder/referanser:

Wikipedia

Sist oppdatert: 13.01.2016

"Til toppen av Vestfold" av Holmestrand og Omegn Turistforening er lisensiert under CC BY-SA 4.0

 

Holmestrand og Omegn Turistforening

Om gruppa | 21 turforslag  

Fotnoter

  1. ^ Avstand til samme høyde på Stølefjell i Skrimfjella.
  2. ^ Navneformen Skibergfjellet ble vedtatt av Statens kartverk 1. januar 1961.

Referanser

  1. ^ a b «Høyeste fjelltopp i hver kommune». Kartverket. 1. september 2015. Besøkt 15. oktober 2015.
  2. ^ a b Kartverket, Norgeskart
  3. ^ «Høyeste fjelltopp i hver kommune». Kartverket. 30. januar 2014. Arkivert fra originalen 2014-10-15. Besøkt 15. oktober 2015.
  4. ^ «Skibergfjellet»FaktaarkKartverket. Besøkt 10. november 2016.
  5. ^ a b c «Feil fjell er blitt kalt fylkets høyeste», NRK, 29. mai 2017.

Eksterne lenker