Tweet This

I dag er det Barnas fotodag

 

Perfekt for deg som syns det er gøy med foto!

Har du hørt om hullkamera eller pinhole? Har du lyst til å fremkalle bilder i mørkerom? Eller male med lys?

I år arrangerer vi Barnas fotodag for sjuende gang, ved å invitere inn i mørkerommet og på mye annen fotomoro. Aktivitetene på Barnas fotodag passer best for barn i skolealder.

*Pinholefotografering & mørkerom
*Solbildeverksted
*Lysgraffitiworkshop
*Lyskassebilder
*Kollasjverksted
*Ministudio
*Fotorebus

I dag søndag 29. april klokken 11:00 til 16:00 på Preus Museum, Karljohansvern i Horten


Preus museum ble opprettet av Leif Preus for 21 år siden. Senere ble det kjøpt opp av staten, og fikk sin plass på Karljohansvern i Horten. Her kan man oppleve fotografienes fødsel og utvikling, med utstillinger fra kjente fotografer og kunstnere.

Tekst: Maria Metaxenioy/Vestfoldguide -- Alle foto nedenfor: Andreas Harvik/Preus museum
Preus-museum-Fast-utstilling-panorama-1.jpg

FOTOHISTORIE

- fra den gang det startet, til nå

 

 

Museet i seg selv er et syn for øyet. Bygningen som er fra 1800-tallet er solid og herskapelig, og utrolig flott. Bygget ble oppført i sin tid for å tåle både kuler og annet som måtte komme i krigstiden. Vegger av mur, tak som er buet, bjelker og de solide trappene i tre er fantastisk å se på. Selv om museet ligger i øverste etasje, får du nesten følelsen av å være i en kjeller. Interiøret er tegnet av Vestfold-arkitekten Sverre Fehns, en av Norges mest kjente arkitekter.

preus-PresseJpg_Young-lions-(1-of-47).jpg

 

 

 

 

– Etter Preus museum ble et nasjonalt museum i 2001, har museet ligget her, forteller Ingri Østerholt, som jobber med formidling ved Preus museum.
Det var som sagt Leif Preus som privat opprettet museet. Det hele startet med hans fotofirma, Preus foto, i Horten. Et stort firma som ble brukt av folk fra hele landet. Overskuddet brukte han på å handle inn kamera, andre tekniske ting og bøker han kunne vise sine ansatte. Slik var starten på det som i dag er «Preus museum».

– Preus ønsket at hans ansatte skulle vite historien bak foto, og hvor de ulike tingene kom fra, slik at de ansatte visste hva de jobbet med, forklarer Østerholt.


Den første delen av utstillingen handler om fotohistorien. Her er det mye teknikk og utstyr. Du finner kameraer i kronologisk rekkefølge, etter utvikling og hvilke epoke de tilhører. Fra sølvplater til glass, videre til papir og rullefilm – helt frem til i dag hvor det digitale har tatt over fotoverdenen.

Preus Museums bibliotek er et offentlig forskningsbibliotek for faget fotografi i bred betydning. Samlingen består av ca. 30 000 bind, og har en omfattende tidsskriftssamling med ca. 1000 titler.

Preus Museums bibliotek er et offentlig forskningsbibliotek for faget fotografi i bred betydning. Samlingen består av ca. 30 000 bind, og har en omfattende tidsskriftssamling med ca. 1000 titler.


Ved inngangen av museet er det et eget rom, hvor man får en visuell forståelse av hvordan et foto egentlig blir til. Her får du testet ut Koleidoskop, skyggeteater hvor man kan bruke hendene, rør hvor man kan se ulike vinkler, og i mørkerommet «Camera obscura», får man sett hvordan et bilde kommer frem inne i et kamera. Dette kan du se ved å sette en plate med et lite hull foran et større hull i vinduet. Denne lille åpningen viser så et bilde på veggen, opp ned. Et bilde som viser hva som skjer utenfor vinduet, der og da. Dette prinsippet gjelder for alle kamera: en lysåpning som treffer noe og kan feste seg, utgjør hva som vises i bildet vi ser.

Det er det som er så fascinerende med Preus museum. Her vises det gammel historie fra flere perioder, samtidig som det blandes inn med det topp moderne, som dagens instagram.

Tanken bak museet er at alle aldersgrupper skal kunne komme og lære noe nytt. Samtidig som det skal være interessant, og mulig å relatere til noe man kjenner til. Gammel og kjent historie blandes med moderne tider, på Preus museum.

Ikke alt er kunst
Flere av veggene på museet er dedikert til flotte fotografier, som ikke betegnes som kunst. Selv om de forteller en historie, er vakre eller spesielle, har altså bakgrunnen for disse ikke vært å formidle kunst – men andre formål. Allikevel har de fått en plass på disse veggene, fordi de bringer et budskap og en historie som er viktig. For å skille ut disse fotografiene fra kunsten, har hvert tema fått hver sin bakgrunnsfarge på veggen som bildene henger på. Mens de hvite veggene er forbeholdt kunsten.


Vitenskapsveggen viser hvor viktig del av hvordan vi opplever og ser verden i dag, ved hjelp av foto. Her vises fotografier på eksempler av hva vi kan lære og utforske ved å ta i bruk foto. Som for eksempel ting vi vet om verdensrommet, eller hvordan leger finner ut av ulike helserelaterte spørsmål ved å ta et røntgenbilde.

Fra sommerutstillingen i 2017 ved navnet "Young Lions"

Fra sommerutstillingen i 2017 ved navnet "Young Lions"


Makt og demokrati er en annen vegg, som viser hvordan mennesker har det andre steder i verden. Propagandabilder som kanskje blir tatt ut av dets opprinnelige formål, og brukt for å skape makt i et annet. Noe som ofte skjer i dagens samfunn, uten at vi kanskje alltid er like klar over det.

Jorden rundt har fått plass på den gule veggen som viser ulike reisebilder fra ulike settinger og fra forskjellige steder i verden. Steder mange av oss kanskje ikke hadde sett eller hatt en formening om, om vi ikke hadde fått sett det på et foto.
Den røde veggen viser aktbilder og pornografi. Hva man ser kommer an på hvilke kulturelle briller man innehar, og hvor man kommer fra eller kanskje hvilken aldersgruppe man tilhører.

Preus-PresseJpg_Young-lions-(34-of-47).jpg


Reklame og mote har også fått en egen vegg. Her viser bildene hvordan man bruker foto for å påvirke oss i hverdagen.
Portretter har fått plass på den siste veggen. Det å ta portrettbilder av mennesker har vært en viktig del av fotohistorien, og den tekniske biten. Når man plutselig kunne ta bilder av mennesker i stedet for å male portretter skjedde det en stor utvikling. Det utviklet seg til å bli et stort marked som åpnet seg innen fotoindustrien.

Plutselig kunne flere benytte seg av dette, da prisen var billigere enn et maleri. Det at man kunne ta flere bilder på kortere tid, gjorde også at presset for teknologien ble større. Man ønsket bedre bilder, og fornye det som alt fantes.

Preus Museum har faktisk Nord-Europas beste fotobok-bibliotek.

Wall of fame er veggen midt i lokalet, som er tilegnet fotografer som har vært vist mye på Preus museum. Dette er en ekstra oppmerksomhet til disse.
Til slutt er det den hvite veggen, som viser foto betegnet som kunst. Her er det utskiftninger, og nå er det kunst fra 60-tallet til i dag som henger på veggene. Her vises blant annet det legendariske overvåkningsbilde av «Arne Treholt og den Sovjetiske generalen».
Museet har også et analogt mørkerom som viser hvordan bildeprosessen fungerte for å fremkalle bilder før i tiden. Her kan man se hva som skjer fra man tar et bilde, til negativene vaskes, henges til tørk og blir et fremkalt bilde og ferdig produkt.

De fleste i dag tar bilder, om det er med et fotokamera eller mobilen. På Preus museum er det garantert noe for alle som har en viss interesse for foto. Selve fotointeressen trenger ikke å være stor, for at du skal finne dette museet interessant. Preus museum passer for alle aldre og typer mennesker. Om du er glad i kunst, ønsker å lære noe nytt, få inspirasjon eller få en kulturell underholdning.

Museet har også et tilhørende bibliotek, Nord Europas beste fotobok-bibliotek. Her finner du en unik og stor samling med fotolitteratur. Alt fra kjemi, historie, til det tekniske og selvsagt om fotografer. Et utrolig gjennomført bibliotek, for alle som har en interesse for foto.

 

Preus Museum i Horten på Karljohansvern holder åpent torsdag til søndag i perioden september til mai, og hver eneste dag mandag til søndag i juni, juli, og august.

 

Info:


• Det som vises av utstilling i dag, henger til 31. August

.
• Inne på museet er det en Instagram-skjerm. Her kan hvem som helst vise bildene sine ved å tagge de med #preusmuseum20.


• På Preus Museum sin instagram-konto får flere ulike instagrammere vist seg frem. Annen hver uke er det en ny instagramprofil som får legge ut sine bilder. I en uke har instagramprofil mulighet til å vise et bilde hver dag på Preus museum sin instagram.


• Preus Museum holder åpent klokken 11–16, tirsdag til søndag hele året. Mens i juli er museet åpent hver dag.


• Biblioteket holder åpent en dag i uken. Om man ønsker å låne noe på biblioteket kan man det via sitt lokale bibliotek.


• Passer godt for klasseturer med skoleklasser. Spesielt ungdomsskole- og videregåendeelever.


• Fotografiene som henger på veggen i Preus museum i dag, er kopier av originaler fra Munchmuseet

 

PREUS MUSEUM

33 03 16 30

preusmuseum.no

post@preusmuseum.no

Adresse

Kommandørkaptein Klincks vei 7
3183 Horten
 

Åpningstider

Sep-mai: tor-søn 11-16
Juni-aug: alle dager 11-16

Vinterferie: 11-16 man-søn