Tweet This

FARRIS FRA SILJAN

 

Ukjent for de fleste har det vesle fylket Vestfold faktisk muligheter for flere ganske lange padleturer på elv og vann. En av klassikerne er turen ned Siljanelva til Farris, og så gjennom Vestfolds største vann til Larvik. Riktig nok starter turen i Telemark og øvre del av Farris ligger også i det fylket, men vestfoldingen er romslig av natur og ser gjerne litt stort på slik.

Turen kan selvfølgelig starte og ende ganske mange plasser, men her presenterer vi hele ruta,  og så kan jo turfolket velge og vrake.  Denne turen bør du sette av et par dager til, så den egner seg godt til en helgetur. Vanligst er det å starte fra broen i Siljan sentrum, men det går også an å starte lenger oppe i vassdraget. Fra broen er det vanligvis greit å padle elven ned til Gonsholtbroen. Den ligger like før innsjøen Gorningen.  Det er noen små stryk i elva, men de blir først et problem når vannføringen er stor. Strekningen ned til broen er ca 4 km. Stryket under broen vil nok de fleste foretrekke å omgå med en bæring.

Fantastisk utsikt over Farrisvannet. Foto: Kjell Ivar Brynsrud

Fantastisk utsikt over Farrisvannet. Foto: Kjell Ivar Brynsrud

Det er ca 2 km padling over Gorningen til dammen i sørenden. Underveis kan du gjerne ta en tur bortom den lille øya Børja hvor det er rester etter en bygdeborg.  I sørenden av Gorningen er det også rester etter en gammel tømmerrenne som gikk herfra og ned i Lakssjø. 

Hvis du vil videre nedover vassdraget kan du gå på land i sørenden av dammen i Gorningen og bære eller trille farkosten et par hundre meter ned i innsjøen Lau.  Den kan du padle tvers over og fortsette til enden av Lille Lau. Der er det igjen å ta båten på land og bære eller trille ca 500 meter ned i Lakssjø ved Kistebrua. 

Neste sted du må på land er den gamle nåledammen i utløpet av Lakssjø. Nedenfor der kan strykene være ganske kraftig så det er nok lurt å frakte kajakken eller kanoen nedenfor det gamle Moholt jernverk. Herfra kan du imidlertid padle ned i Farris uten å måtte på land igjen. 

Innsjøen Farris er ca 20 km lang. Den er også såpass stor at vind og bølger kan få skikkelig tak. Er forholdene fine er dette imidlertid en nydelig innsjø å padle. Det er mange gode telt- og rasteplasser langs sjøen. Det er ikke noe problem å bruke flere dager til å gjøre seg kjent med de forskjellige fjordarmene og de mange øyene som finnes i innsjøen. Det er en rekke steder du kan avslutte turen, men vil du ta turen helt ut er det fint å avslutte i småbåthavna innenfor den vesle halvøya sørøst i Farris.


Type: Padletur

Lengde: Ca. 33,5 km

Varighet: 2 dager +

  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her

Gradering:Middels +

  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her

Passer: Voksen, barn, senior


ADKOMST

Til Siljan kommer du fra riksvei 32 mellom Skien og Lågendalen. Turen starter ved broen i Siljan sentrum,

VEIBESKRIVELSE FRA GOOGLE MAPS

La Google Maps vise deg veien frem. Du kan bruke den posisjonen du har nå, eller skrive inn stedsnavnet du reiser fra.

Fra min posisjon

eller

Fra sted

Denne tjenesten leveres av Google Maps. UT.no har ikke ansvar for innhold eller tjenester levert av eksterne aktører.


Kilde: UT.NO - "Farris fra Siljan" av Larvik og Omegns Turistforening er lisensiert under CC BY-SA 4.0.