Tweet This

SKJELLVIKA - LANGS ØSTERØYA OG UT TIL STAUPER

Følg Østerøyas østside til Tallakshavn før du krysser fjorden ut til Stauper. Her fra Sundeskogen en novembermorgen.

Følg Østerøyas østside til Tallakshavn før du krysser fjorden ut til Stauper. Her fra Sundeskogen en novembermorgen.

Skal du padle kajakk i Vestfold er det vanskelig å komme utenom øygruppen Stauper som destinasjonsmål for padleturen. De nakne og høye holmene midtfjords i Tønsbergfjorden, sånn omtrent midt mellom Østerøya i Sandefjord kommune og Tjøme i Færder kommune, er bade- og båtfolkets favoritt sommerstid. 

padleled-Kate-and-James-in-Norway-3-135.jpg
 

Tiltrekningskraften hit skyldes nok den unike naturen og geologien her, men også at det er flust med plass til alle - alle finner sin berghylle eller strand. Stauper har også flere smale kanaler som passer så bra for oss padlere. Som padlende kommer du svært tett inn på naturen og fuglelivet her.

Fra Staupers vestside. Ytterste del av Østerøya bakerst til høyre i bildet.

Fra Staupers vestside. Ytterste del av Østerøya bakerst til høyre i bildet.

 Start gjerne turen fra Skjellvika badestrand i Sandefjord. Parkeringsplass på stranden. Fra badestranden vil vi anbefale at du padler tett inn til land slik at du padler langs Østerøyas langside i øst. Flere nydelige perler som Sundeskogen, Stiger, Namløs, Eian, Flautangen, og Tallakshavn passereres. Fra Tallakshavn runder vi noen skjær og setter kursen vestover ut i åpen sjø for å nå ut til Stauper i det fjerne. 

Typisk landskap på Stauper.

Typisk landskap på Stauper.

At vi valgt å legge padleruten inntil land langs Østerøya frem til Tallakshavn er fordi trekker ganske godt inn fra Skagerrak her i Tønsbergfjorden. Strekket Tallakshavn til Stauper er det mest utfordrende på denne ruten, og er det røff sjø når du ankommer sørspissen av Stauper bør du være varsom. På Stauper finner du deg en plass for overnatting eller rast. Du har lagt bak deg en lang tur og krystallklart vann, frister og klippeformasjoner uten skarpe kanter  innbyr til hvile og rekreasjon. Her er landskapet formet av tiden, været og vinden. 

PLASS TIL ALLE.  På stauper kan du lage din egen piknikplass på skjær, sandtrand, svaberg, eller på en berghylle.

PLASS TIL ALLE. På stauper kan du lage din egen piknikplass på skjær, sandtrand, svaberg, eller på en berghylle.

Tar du bena fatt og vandrer ut på en oppdagelsesferd får du en fin tur i kupert terreng. Det er for det meste nakne, fine svaberg, men også strandenger med vakker og værhard flora. De små avstandene mellom øyene gjør at det er et ypperlig sted for bading fra øy til øy. Her finnes høye fjellhyller som fungerer perfekt som utsiktspunkt eller som passer som avsatsrampe for den vågale som vil føle det store magesuget før vannflaten blir penetrert. Selv om det er mange bratte steinformasjoner så er øygruppen barnevennlig i det lavere terrenget på øyene. Du finner små viker med barnevennlige langgrunne strender. Mange av vikene rundt øyene har en maks dybde på 1,5 meter. 

Finn favoritt-spot på Stauper

Finn favoritt-spot på Stauper

Fra Stauper er det nesten rake veien til Skjellvika. Strekningen går i åpen sjø, så vær obs ved høye bølger og røff sjø. Men er du en erfaren padler og god til å manøvrere kajakken så er ikke dette noe problem.

Padleled-web-Kate-and-James-in-Norway-3-127.jpg