Tweet This

Padletur i Vestfolds sydvestligste hjørne

padleled kajakk vestfold download.jpg

Opplev fylkets sydligste skjærgård med en tur i skjærgårdsriket Helgeroa - Arøyene - Langesundfjorden. Dette er et Eldorado for padlere. Spesielt fordi sjøen her er sjelden utfordrende, så lenge du holder deg på innsiden av de ytterste øyene. Her padler du fra den ene øyperlen til den andre. Det smale Stokkøysundet er et must om du først har padlet ut hit. Benytt gjerne anledning til å gå i land på noen av øyene.

Padlere i soldis utenfor Helgeroa. Stokkøya og Store Arøya i bakgrunn.

Padlere i soldis utenfor Helgeroa. Stokkøya og Store Arøya i bakgrunn.

 

Nær Vestfolds grense til Telemark lengst ut i Langesundsfjorden ligger Stokkøya, Store Arøy, Lille Arøy og Vesle Arøy. Arøyene er sammen med Stokkøya de eneste av øyene i Langesundsfjorden som ligger i Vestfold fylke og Larvik kommune. De fire øyene ligger ikke mer enn et par minutters svømmeavstand mellom hverandre. Lille Arøy er den nordligste av øyene med Vesle Arøy i vest, Stokkøya ligger øst for Store Arøy, som er den sydligste av øyene og ligger der som en siste skanse mot Skagerrak. 

Padleled-kajakk-Godt-bilde.jpg

Selv om det er mange hytter på øyene er det allikevel områder uten bebyggelse som er størst. Her finner du store områder med skog, små sandstrender og mye svaberg. Her strømmer rent havvann inn og utenfor biter fisken godt.

På Store Arøya er det en liten campingplass med teltområder og campinghytter. De fire nevnte øyer er svært godt egnet for friluftstur og byr på variert natur og gode turopplevelser. På den største øya, Store Arøya, kan det enkelte steder være svært så tett vegetasjon at du knapt ser stien, og med all den frodige vegetasjonen og fuktige leirjorden minner det nærmest litt om sumpskoglignende jungel. På Store Arøya kan du faktisk vandre i en time uten å se sjø, selv om havet i luftlinje sjelden er lenger borte enn 100 meter.

padleled-kajakk-vestfold-SokkoyaStoreAroya-og-Lille-Aroya-i-Larvik-kommune-172.jpg


På Lille Arøya er det noen flotte utsiktspunkter hvor du har et flott 360 graders skue til Langesund, Porsgrunnlandet, Mørjefjorden, Helgeroa og Skagerrak. Lille Arøya har også et spennende landskap av utallige holmer og skjær vendt ut mot Skagerrak. Her kan du bokstavelig talt «øyhoppe» og finne ditt favorittsvaberg for solskinnsdagen.

Padleled-kajakk-Lille-Aroya-Store-Aroya-og-Stokkoya-018.jpg


Spesielt på den sydvestlige delen av Stokkøya er det store areal med åpne gressletter og barnevennlige sandstrender. Ja, Stokkøya er nok den mest barnevennlige om man velger å bevege seg ut på tur. Skal man bare slå seg ned på en strandflekk med hele familien en dag, så spiller det egentlig ingen rolle hvilke av øyene dere velger. Gode skjærgårdsopplevelser får dere uansett.  

Det vakre Stokkøysundet er et must å få med seg i Vestfolds sydligste øyrike.

Det vakre Stokkøysundet er et must å få med seg i Vestfolds sydligste øyrike.

Det smale og idylliske sundet mellom Lille Arøya og Vesle Arøya kalles Bukkespranget. Det hevdes at navnet kommer av en observasjon av en bukk som faktisk klarte å hoppe over det smale sundet med de bratte bergveggene. Kilometervis med film er brukt opp gjennom årene i denne passasjen.