Tweet This

ULA TIL SVENNER

Padleled-kajakk-Svenner--2-035.jpg

La det være sagt med en gang; dette er en tur du kun bør gjennomføre om du har mange års erfaring med havkajakk og i tillegg gjennomført mange lignende langturer med kajakk tidligere. Dette er også i et havområde det ofte er godt med bølger og vind, selv i fint sommervær, så denne turen bør spares til en skikkelig godværsdag med havblikk.

Start padleruren i Ula.

Start padleruren i Ula.

Det er en lang padletur som vil gjøre deg god og sliten, så en overnatting på Svenner er å anbefale før du tar fatt på hjemreisen.

Ula

Ula

 

På Svenner kan du for en billig penge leie deg inn på den gamle fyrstasjonen, eller sove ut i telt, eller under sommernatthimmelen. Turen er en skikkelig hardhaus, men for en vakker skjærgårdsnatur du får med på reisen. Først ut fra det lille kystsamfunnet Ula, så langs deler av den vakre Eftangkysten før ruten gjør en knekk ved Steinvika /Holtefjell og du skal ut i havet et godt stykke -  fram til Rauerøyene som du kan lett se fra fastlandet. For å forklare det enkelt , så er Rauer langt der ute i fjorden de eneste store holmene du ser fra fastlandet ved Ula. Øygruppen Rauer består av nakne berg og svaberg, ganske likt landskapet på Svenner.

Padleled-kajakk-Svenner-2-036.jpg

Ta gjerne en pustepause her, eller et deilig bad i det klare vannet her. Det er også veldig fine passasjer mellom holmene her med kajakk. De avrundende nakne holmene du finner her på Rauer og Svenner er noe av det mest unike med Vestfoldkysten og du finner kanskje på landsbasis bare et par plasser i Vestfold og Østfold med lignende geologi.

Har du tid bør du utforske Rauer-øyene - mange fine passasjer og imponerende klipper og svaberg.

Har du tid bør du utforske Rauer-øyene - mange fine passasjer og imponerende klipper og svaberg.

Fra Rauer ser du Svenner og fyret tydelig i syd, og når det er sagt så har du under hele padleturen fra Ula kunne se Svenner tydelig i horisonten. Så det er lett å finne frem, men som nevnt tidligere av sikkerhetsårsaker; du bør ha vært ute på lignende langturer med kajakk tidligere for å ta denne turen fra fastlandet til Svenner. Et annet alternativ som flere padlere gjør er å ta egen båt til Rauer og padle herfra, eller egen båt til Svenner for å padle rundt  og i øygruppen.

Kajakk_602182919.jpg


 
Når du ankommer Svenner anbefaler vi å padle inn i sundet Svennerhavna. Da får du fyrstasjonen på din venstre side og fortsett inn helt innerst i dette nordvestlige sundet. Her er det en liten sandstarnd som er fin å trekke opp kajakken. Og fra sandstranden er det ypperlig å utforske øygruppen. Du kan gå bort til fyrstasjonsmiljøet, eller klyve opp på bergene. Du er nok også sliten etter en slik kraftanstrengelse og vi råder deg il å finne en godt egnet teltplass, mens du ennå orker å lete.

Innerst i Svennerhavna er det fint å trekke opp kajakken.

Innerst i Svennerhavna er det fint å trekke opp kajakken.

Husk å ta med badebuksen til Svenner. Vannet er klart og salt, og du kan svømme mellom alle skjær og holmer i små, trange sund. Sammenlignet med andre fyrstasjoner er havnene og områdene ved bygningene i le for den verste vinden. På godværsdager er det så tett med båter her at du nærmest kan gå tørrskodd fra båt til båt for å krysse et sund. Det er flere lysende hvite sandstrender her i de indre lune buktene.  

Svenner-1-010-1500.jpg

Svenner Fyrstasjon ble fredet av Riksantikvaren i 1997. Ved utgangen av 2002 ble fyret avbemannet. Fyrstasjonen er i dag et kulturminne av nasjonal verdi. Gokstad kystlag og Kystlaget Fredriksvern står nå for driften av fyret. De siste årene har det blitt svært populært å bruke Svenner fyr som kystledhytte. På fyret er det 6 soverom med 19 senger til sammen og et godt utstyrt kjøkken. 200 kroner for en sengeplass i Svennerarkipelet må betegnes som en billig og sjarmerende ferieovernatting ute i havgapet. Har du ikke egen båt å ta deg ut til Svenner fyr med, så går det daglige avganger med rutebåt fra Stavern i juli og august.

Svenner-3-020-1100+COPYRIGHTED.jpg

Svenner er full av særegenheter og skatter. Foruten fyrstasjonen som sjarmerer deg med et herlig miljø og fordums kystkultur er øygruppen Svenner et meget interessant landskap på flere måter.  

Skrint jordsmonn og særdeles hardt kystklima gir Svenner et særegent geologisk og botanisk mangfold. Svennerarkipelet ubeskyttede og nakne øyer er spesielt rike i form og overflate med spor av skuringsstriper, brudd av blokker, jettegryter o.l. Svaberget har karakter både av isens press, bevegelse og tyngde samt fra havets krefter.

svenner+COPYRIGHTED.jpg

Plantelivet er spesielt unikt på Svenner. Der finnes forekomster av arter man hittil ikke har funnet andre steder. Her vokser blant annet orkideer ved siden av ville solbærbusker. Beliggenheten ute i havet gjør at et mylder av fugler bruker øygruppen som flyplass. Store mengder ærfugl, flere kolonier med sildemåker og gråmåker, svartbakk og fiskemåker hekker på Svenner i mai – juni.

Padleled-Vestfold-Kajakk-Svenner-2-033.jpg