Padleled-Svenner-2-035.jpg

 

 

PADLE KAJAKK

Frihet & Eventyr med padleturer i Vestfold

 

 

 

 

Padle på et stille hav eller lek i bølgene. Utforsk trange sund og viker. Du kommer fascinerende tett inn på fuglelivet der du glir nærmest lydløst gjennom det solglitrende vannet.


Naturen i Vestfold fylke er som skapt for gode padleopplevelser. Her kan du padle kano på villmarkstur i en av Vestfolds mange vakre innsjøer. Kombiner gjerne kanoturene på innsjøene med telttur - bare fantasien setter grenser for hvor du kan lage din egen camp. Kanskje oppholdet blir beriket med syn av elg, rådyr, bever, og rev.


Her kan du laste ned alle padlerutene i Padleled Vestfold:

Padleled Vestfold

Alle padleturene

 

Padleled Vestfold åpnet 26. juni 2018, og består av 622 km graderte padleruter langs hele Vestfoldkysten, fra Svelvik i nord til Larvik i sør. Padleled Vestfold skal bidra til at alle vil finne passende og sikre turer å padle langs den unike Vestfoldkysten, gjennom merking, skilting, etablering av enkle overnattingssteder (Padlehuker) og annen tilrettelegging. Vestfold fylkeskommune vil med etableringen av Padleled Vestfold stimulere til økt fysisk aktivitet og bruk av skjærgården, gjennom bedre tilrettelegging for det enkle og miljøvennlige friluftslivet.

Kartbok

Padlere kan nå planlegge turer ut i fra graderte ruter, med grønne, blå og røde ruter. Det er utviklet 91 turforslag med rutebeskrivelser, kart, tips og råd om alt fra parkeringsmuligheter til ferskvannskilder og toalettfasiliteter. Alt er samlet i en kartbok. 200 eks av førsteutgaven ble delt ut gratis under åpningen. Den endelige versjonen vil bli tilgjengelig i løpet av høsten 2018, følg med på Padleled Vestfold sine Facebook-sider.

Tekst og kilde; Vestfold fylkeskommune


Vestfold - et eldorado for padlere

Vestfoldskjærgården regnes som ett av landets beste og mest unike padleområder. Det er sjelden man finner en skjærgård som er så lett tilgjengelig som Vestfoldkysten. Selv om det skulle blåse kraftig opp er det som regel enkelt å finne beskyttende leder mellom øyene eller i kilene og sundene.

Stauper

De mer beskyttende farvannene er også utmerkede for familien eller nybegynneren for å prøve seg på kajakksporten og finne sitt eget yndlingssted i skjærgården. Områder i Vestfold som er godt beskyttet mot sørvesten og andre kraftige dragninger fra Skagerrak er; den nordlige kyststrekningen fra Horten til Svelvik, innenfor de ytterste øyene i Langesundfjorden, blant øyer og holmer i Tønsberg- og Nøtterøy-skjærgården, farvannet mellom Tønsberg by og til sydenden av Veierland i Tønsbergfjorden, og innsjøene er som regel alltid fine å padle.

 

Røffere områder

For deg som søker utfordringer og bølger byr Vestfoldkysten på mange fine og egnede områder der du kan plaske og leke i høy sjø. Følgende seks steder er det ofte røff sjø; Saltstein (her er du utsatt/i fare ved havari), utenfor Verdens Ende samt farvannet herfra og ut til Færder fyr, området fra Tønsberg tønne til farvannet utenfor sydtuppene til Østerøya Vesterøya, og Rakkebåene (syd for Stavern). 

Fantastiske naturopplevelser venter den som tar Vestfoldskjærgården i bruk. Moutmarka på Tjøme. Østerøya i Sandefjord, bakerst til høyre i bildet.

 

Året rundt

Det passer godt å padle året rundt, og du får ulike opplevelser avhengig av når på året du velger å padle. På våren ligger skjærgården øde og stille, og du har hele den vakre skjærgården for deg selv. Om sommeren surrer det av liv. På høsten er det kraftigst blåst, og på vinteren da isen har lagt seg i vikene råder en fantastisk ro.

Kajakk-4-Hvaler.jpg
 

 

PADLELEDEN I VESTFOLD

 

Fra øy til øy opplever du natur, skjærgård, fugleliv, historie og kystkultur

 
 

Vestfoldskjærgården har lenge vært blant Skandinavias mest attraktive områder for padling av kajakk. Nå får denne vakre kyststripen en tilrettelagt led med skilting/info, og enkle overnattingshytter.

 

 Padleled Vestfold blir Norges første, sammenhengende padleled, hvor du fra sommeren 2018 vil kunne padle langs merkede og tilrettelagte ruter av ulik vanskelighetsgrad fra Svelvik i nord til Larvik i sør. Prosjektet er igangsatt fylkeskommunen, og gjennomføres i samarbeid med kystkommunene.

Vestfold fylkeskommune vil med etableringen av Padleled Vestfold stimulere til økt fysisk aktivitet og bruk av skjærgården, gjennom bedre tilrettelegging for det enkle og miljøvennlige friluftsliv. Padleled Vestfold er hovedsakelig et informasjons- og motivasjonsprosjekt hvor det skal gjøres få inngrep i naturen. Merking og skilting av padleleden samt etablering av enkle overnattingsplasser med gjenkjennelig design er de viktigste tiltakene.

 

Kontakt

barda@vfk.no

@padleledvestfold

 

Padled Vestfold

Prosjektet er et mellom fylkeskommunen og alle kystkommunene i fylket, og er unikt i nasjonal sammenheng. Padleled Vestfold skal bidra til å sette Vestfold på kartet som en destinasjon for rekreasjon og maritime naturopplevelser.


Tidligere saker om prosjektet

Tekst: Vestfold Fylkeskommune

Padleled Vestfold er igangsatt av Vestfold fylkeskommune, som i vinter inviterte padlemiljøene i fylket til et informasjons- og arbeidsmøte om prosjektet.

 
Padlehuker er under planlegging. Nå gleder vi oss til å komme i gang med turbeskrivelser og de siste detaljene på hvor leden skal gå, sa han.
— Bård Andresen, prosjektleder for Padleled i vestfold

- Vi registrerte i overkant av 30 deltakere fra padleklubber, kommuner og organisasjoner på samlingen, som viser stor interesse for prosjektet. I tillegg til å informere om status, arbeidet vi i grupper og fikk mange gode innspill til ruter, turbeskrivelser og behov for tilrettelegging langs leden, forteller prosjektleder for Padleled Vestfold i Vestfold fylkeskommune, Bård Andresen.

Stor oppmerksomhet
Andresen åpnet samlingen med å fortelle om stor oppmerksomhet om prosjektet, både i padlemiljøene, i pressen og i sosiale medier.

- Forventningene til padleleden er høy. Vi har kommet langt i arbeidet, og er nå i sluttspurten. Alle padlestrekningene er ROS-analysert og gradert, utforming av infomateriell skal leveres av Grafika AS, alt av tilrettelegging er avklart med kommunene og Padlehuker er under planlegging. Nå gleder vi oss til å komme i gang med turbeskrivelser og de siste detaljene på hvor leden skal gå, sa han.

Det er Trond Glesaaen i Norges Padleforbund som har bistått med ROS (Risiko- og sårbarhetsanalyse). Han er imponert over arbeidet som er lagt ned så langt:

- Nøkkelen i dette prosjektet har vært at fylkeskommunen har vært en sterk pådriver. Ingen andre steder i Norge er det gjort så mye for sikker og trygg merking av padleruter, sa han.

 

Befaring i Færder kommune
Som en del av Padleled Vestfold skal det oppføres overnattingsplasser, «Padlehuker», langs leden, som Arkitektkontoret Biotope har tegnet. Onsdag formiddag var de med representanter fra fylkeskommunen, Færder kommune og Skjærgårdstjenesten på befaring Vestre Bolærne og Ildverket, hvor de første skal oppføres.

- Formålet var å se på endelig plassering av padlehukene på de aktuelle stedene. Vi er opptatt av at de plasseres riktig, både for å sikre ly for å vær og vind og enkel tilgang til kajakken, sier Andresen.

Daglig leder og arkitekt i Biotope, Tormod Amundsen, presenterte tankene bak padlehukene til de fremmøte under padleled-samlingen onsdag kveld.

- Målet med alt vi gjør, er å tilgjengeliggjøre naturen. Padleled Vestfold blir et slikt tilbud. Det er spennende å komme inn i et prosjekt hvor man vet å sette pris på prosessen. Dere har etablert padleled-konseptet tidlig, og vi føler oss heldige som kan komme inn i sluttspurten og bidra, sa han.

Viktig med sikkerhet. Her en kontrollert og planlagt dukkert under rolige forhold. Varier turer under forskjellige værforhold, og øv sammen med andre på å velte, så ofte som mulig. Du vil da bli en trygg padler som mester de fleste forhold. 

Han viste flere tegninger av padlehukene, som blant annet har flere oppholdsrom – slik at flere grupper kan oppholde seg der på en gang. Uansett vær og vind, skal det også alltid finnes en leplass.

- Man trenger ikke stor, prangende arkitektur for at det skal skape oppmerksomhet. Det vi tegner, skal gi mening på stedet. Inspirasjonen bak utformingen av padlehukene er hentet fra hvordan fugler sitter og søker ly i dårlig vær, kunne han fortelle.

Følg utviklingen i prosjektet på Padleled Vestfolds Facebook-sider.

 
 

Fakta Padleled Vestfold

  • Padleled Vestfold skal bidra til at alle vil finne passende og sikre turer å padle langs Vestfoldkysten, gjennom merking, skilting, enkle overnattingssteder og annen tilrettelegging
  • Skal stimulere til økt fysisk aktivitet og bruk av skjærgården, gjennom bedre tilrettelegging for det enkle og miljøvennlige friluftslivet
  •  Hovedsakelig et informasjons- og motivasjonsprosjekt hvor det skal gjøres færrest mulig inngrep i naturen
  • Et samarbeid mellom fylkeskommunen og kystkommunene. Fylkeskommunen er initiativtaker og prosjektleder, og har ansvaret for å utvikle konseptet for padleleden. Kommunene har ansvar for å gjennomføre og finansiere merking og tilrettelegging langs leden
  • Målet er at hele padleleden, fra Svelvik i nord til Larvik i sør, skal være ferdig skiltet og merket innen sommeren 2018
  • Prosjektet er unikt i nasjonal sammenheng