Tweet This
Back to All Events

JUKLERØDSAKEN - Bakkenteigen kulturhus

Hvem er den gale?

Juklerødsaken forteller den sanne historien om Arnold Juklerød som i 1971 ble tvangsinnlagt på Gaustad sykehus med diagnosen «Paranoia 297.0, religiøs kverulant type. Bakgrunnen for innleggelsen skal ifølge Juklerød og hans støttespillere ha vært at Juklerød hadde engasjert seg kraftig mot nedleggelsen av en barneskole i Kragerø. Men var det egentlig derfor? Hvorfor oppstod en 25 år lang konflikt med Gaustad sykehus? Hvorfor lot ikke denne konflikten seg løse?

Mens han satt innesperret ble det klart at det var ulovlig å legge ned barneskolen. Kverulanten hadde altså rett! Men Juklerød nektet å forlate Gaustad før han fikk med seg et papir der man fjernet diagnosen «uhelbredelig og alvorlig sinnslidende». Men dette fikk han ikke. Juklerød flyttet derfor inn i et telt på utsiden av Gaustad sykehus, og her ble han boende i mer enn ti år - frem til sin død - for å bevise at han ikke var gal!

Hva var det egentlig som skjedde? Var Juklerød en moderne folkefiende? Handlet Juklerødsaken om «den lille mannen mot systemet»? Eller var det mer ved Arnold Juklerød enn offentligheten fikk vite?

Av: Morten Cranner
Instruktør: Morten Cranner
Scenograf/kostyme: Mari Hesjedal
Lysdesign: Erik Spets Sandvik
Skuespillere: Kasper Skovli Botnen, Ola Otnes og Julie Moe Sandøe

Earlier Event: February 23
Marte Wulff - Bølgen Kulturhus Larvik
Later Event: February 24
JUKLERØDSAKEN - Bakkenteigen kulturhus