Tweet This
Back to All Events

Filmvisning: Elephant, USA 2003 - Tønsberg og Nøtterøy bibliotek

En spillefilm inspirert av hendelsen hvor to unge gutter plaffet ned klassekamerater og lærere på Columbine High School. Den gir oss ingen enkle svar, men gir oss imidlertid muligheten til innblikk i det universet disse to guttene beveget seg i. Van Sants kamera glir drømmeaktig gjennom korridorene på en high school. Skoleelever improviserer frem dagligdagse situasjoner. Bruddstykker av samtaler. Venner som møtes. Trøbbel med lærere. Kamera fanger det opp og formidler fragmentene videre til publikum, og når volden eksploderer skildres det med sober tilbakeholdenhet. 

„Hva var det som fikk to unge gutter til å plaffe ned klassekamerater og lærere på Columbine High School? Plagsomme klassekamerater? Uoppmerksomme foreldre? Voldelige videospill? Den generelle våpenkulturen i USA? Eller en kombinasjon av alle disse tingene? 

ELEPHANT er inspirert av denne hendelsen, men gir ingen enkle svar. Den gir oss imidlertid muligheten til innblikk i det universet disse to guttene beveget seg i. Alle som har opplevd ungdomstiden vet at den kan være kjip, men svært få griper til slike ultravoldelige handlinger som Elephant viser oss. Samtidig sier regissør Gus Van Sant at livet er flyktig, uforutsigbart og at det ikke nødvendigvis er en hendelse som får begeret til å flyte over, men en strøm av ulike ting - en smekk her og en irettesettelse der. Ikke sånn å forstå at det ikke ligger antydninger til svar i de samfunnsmessige syndene som skvulper i vannskorpen. Vi er vitne til mobbing i klasserommet. Vi ser en fyllekjørende far, som prøver å kjøre sin sønn på skolen. Vi hører på tre venninner som kaster dritt om andre jenter. Vi registrerer at Alex, den ene av skytterne, går fra klassisk sonate på piano til voldelig videospill sammen med kompisen Eric. 

Sammen skaper disse småhistoriene en følelse av stigende innestengt redsel, selv om de hver for seg ikke innevarsler noe uhyggelig. Og ungdommene vi møter virker vennlige og lavmælte, om enn litt åndsfraværende til tider. 

Når vi så, i et tilbakeblikk, ser Alex og Eric bestille våpen på gunsusa.comfor så å få det levert hjem, kan vi ikke gjøre annet enn å hive etter pusten. Tempoet øker nå, og en uggen følelse brer seg i kroppen. Den er til forveksling lik den du sitter med når du ser en togkollisjon i sakte film. 

Gus Van Sant har blant annet laget kultfilmene DRUGSTORE COWBOY (1989) og MY OWN PRIVATE IDAHO (1991), og publikumssuksesser som NOE Å DØ FOR (1995) og DEN ENESTÅENDE WILL HUNTING (1997).“ filmweb.no

Vant både Gullpalmen for Beste film og prisen for Beste regi ved Cannes filmfestival (2003).

ELEPHANT, regi: Gus Van Sant, USA 2003
Passer fra 15 år. 
Engelsk tale, norsk tekst
1t 21min

Gratis inngang