Tweet This
Back to All Events

Foredrag - Unn Pedersen: Smykkesmeder i vikingtidens Vestfold - Midgard historisk senter

Utgravningene på Kaupang 2000-2003 viste at den lille vikingtidsbyen var et viktig senter for produksjon av metallsmykker. 
Verkstedsavfallet avslørte en høyst variert håndverksproduksjon, rettet mot kvinner og menn fra samfunnets ulike sjikt. Dyktige smykkesmeder hadde tilgang til råmaterialer av høy kvalitet og behersket en rekke ulike teknikker. 

Nye undersøkelser i nærheten av Gokstadhaugen, på Heimdaljordet, har nå vist at Kaupang ikke var det eneste stedet hvor smykkesmeder satt spor etter seg. Ved første øyekast har håndverksavfallet fra de to plassene påfallende mange likhetstrekk, men hva forteller mer detaljerte studier? Kan de samme håndverkerne ha vært i sving begge steder? Ble det produsert smykker av samme type? Var det like god tilgang til importerte råmaterialer i Gokstadkomplekset? Og ikke minst, kan vi gjenfinne noen av de lokalproduserte gjenstandene i skipsgraven fra Gokstad?

Unn Pedersen er arkeolog og jobber som forsker ved universitetet i Oslo.


Entré: 120,-
Dørene åpner kl. 18.00
Foredraget starter kl. 19.00
Kaféen er åpen med kaffe og kaker