Tilbake til alle arrangementer

DANIEL & GEO FUCHS - REALITY CHECK - Haugar Vestfold Kunstmuseum



28. jan - 17. apr 2017

Haugar presenterer her den første museumsutstillingen i Norge med Daniel Fuchs (f. 1966) og Geo Fuchs (f. 1969). Denne tyske kunstnerduoen startet samarbeidet i 1992 og har siden den gang vist sine konseptuelle fotoprosjekter rundt om i verden, blant annet i Kunsthalle Wien, Andy Warhol Museum i Pittsburg og CAC i Malaga.

I 2000 så medlemmene i det tyske metallbandet Rammstein fotografiene fra serien CONSERVING (1996) i et tysk magasin. Bildene er tatt i ulike medisinske arkiv og viser dyr og mennesker på formalin, deriblant foster. Fotografiene la grunnlaget for et samarbeid som resulterte i serien CONSERVING – RAMMSTEIN (2000), der ideen var å fotografere bandets medlemmer nedsenket i en gulaktig væske med et uttrykk som la seg tett opp til den dødens estetikk som preget CONSERVING. Et av bildene fra den opprinnelige serien ble også brukt som cover til albumet Mutter i 2001.

Faces ofWar (2010-2017) tematiserer hvordan krigsbilder blir reprodusert og gjengitt i ulike medier fra blockbuster filmer, dokumentarer og reportasjefilmer til YouTube filmer og spillindustriens dataspill. Sammenblandingen av fiksjon og virkelighet utfordrer her betrakteren til å foreta en «virkelighets sjekk»; for hvordan skal man forholde seg til medienes påståtte sannhetsgehalt når dokumentasjonsbilder kan forveksles med visuell fiksjon og visa versa? Dette skaper en refleksjon rundt de digitale medienes gradvise forskyvning av menneskets persepsjon og virkelighetsoppfattelse.

I TOYGIANTS (2005-2007) utforskes leketøyfigurenes masseproduserte design ved at de alene eller sammenstilt i store grupper portretteres i monumentale formater. Serien omfatter tegneseriehelter, filmstjerner og politikere, i tillegg til popkunstens ikon Andy Warhol. Arbeidene er et resultat av mange års samarbeid med den tyske kunst- og leketøysamleren Selim Varol.

I STASI – secret rooms fra 2004-2005, har kunstnerduoen arbeidet med den Østtyske sikkerhetstjenestens fengselsceller, forhørslokaler og arkiver. Man regner med at omtrent 180 000 informanter eller såkalte «medarbeidere» var involvert i overvåkningsarbeidet som i løpet av 40 år utviklet seg til å bli en konspiratorisk virksomhet med utallige brudd på menneskerettighetene. De spartansk innredede rommene formidler en historie om systematisk undertrykkelse gjennom angiveri og forfølgelse, avhør og tortur.

Utstillingen er kuratert av Tone Lyngstad Nyaas og vil fylle hele museets 2: e etasje.

Tidligere arrangement: 21. april
Fredagskafé - Skagerakkerne underholder - Larvik
Senere arrangement: 21. april
Babysang på Kuf- Huset