Tweet This
Back to All Events

Teater Ibsen viser: 0+0=4 - Papirhuset Teater

Teater Ibsen: 0+0=4, en monolog av Thomas Bye

Er det slik at vi alle kan bli dømt for mord i Norge, bare vi er på feil sted til feil tid?

I denne monologen forteller Thomas Bye historien om hvordan han ble helt manisk opptatt av å finne ut alt om den såkalte Torgersen-saken. Hvordan kan man bli så oppslukt og engasjert i en annens skjebne at alt annet blir uviktig?

Fortelling fra eget liv
Da skuespiller og manusmedforfatter Thomas Bye spilte i Jens Bjørneboes stykke TILFELLE TORGERSEN i 2007, ble han overbevist om at Torgersen var utsatt for et justismord. Noen uker før premieren på forestillingen fikk Torgersen avslag på søknaden om gjenopptakelse av saken sin. For å forstå dette avslaget slukte Thomas alt han kom over av litteratur om justismord. Han ble nærmest manisk opptatt av temaet - og oppsøkte etter hvert åsteder, ringte vitner, skrev teaterstykker, debattinnlegg og sanger. Han stiftet bekjentskap med mennesker som har brukt store deler av livet sitt på å prøve å frikjenne folk de mener er uskyldig dømt.

Flere justismord?
I forestillingen gjør Thomas et dypdykk i Torgersen-saken, Fritz Moen-saken og Liland-saken. Det interessante er at saken følger det samme mønstret: En rekke indisier blir lagt sammen til «et samla bevisbilde». Null pluss null blir ikke lenger null.