Tweet This
Back to All Events

FÆRDERSEILASEN - OSLO -> FÆRDER FYR -> HORTEN


Færderseilasen er verdens største ”overnight” regatta med ca 900 båter på startlinjen. Båtene starter utenfor Aker brygge og i Son.

Færdern - en regatta av verdensformat

Tekst hentet fra nettsiden til Færderseilasen - > 

Færderseilasen  er blitt en kjempesuksess såvel for arrangørene, KNS, som de mange tusen deltagerne.  Likevel var det bare så vidt ikke hele seilasen opphørte på grunn av liten interesse etter de første to årene.  Her gir tidligere Seilas-redaktøren Henrich Nissen-Lie et lite tilbakeblikk i Færderseilasens historie.

Hvordan kan det ha seg at lille Norge hvert år samler 5. - 6.000 aktive seilere til regatta i Oslofjorden, mens de største, internasjonale kappseilasene ute sjelden trekker mer enn noen hundre seilere?  Ja, hva er årsaken til Færderseilasens enestående suksess og popularitet?

Det er ikke mulig å peke på bare én ting. Det ligger en hel serie heldige faktorer bak.  Færderseilasen hadde pussig nok en meget trang fødsel.  De første årene bar ikke bud om at denne «langdistanseseilasen» ville bli noen massemønstring.  Det var i virkeligheten bare stahet fra initiativtagernes side som gjorde at det ble noe mer enn et par prøveseilaser i 1947 og 48.

Det skulle også gå mer enn tyve år før deltagelsen nærmet seg 100 startende båter.  Men de tyve neste årene ble antallet tidoblet!  Det var i 1970 og -80 årene at salget av seilbåter eksploderte i Norge. Den klassiske regattabåten - en ren konkurransebåt for baneseilaser med eieren - familiefaren - til rors og eierens venner som mannskap - tapte terreng for “familiehavseileren” - en romslig bobåt der mor ble fars “co-skipper” og barna mannskap.  Seilsportens dager som snobbesport for de få, velstående, var over og seilingen i ferd med å bli familiesport. Og båtene ble flytende ferieboliger for de mange. “Havseileren”  ble 1970-årenes store statussymbol.