Tweet This
Back to All Events

Hjemmekamp med Sandefjord Fotball - Komplett Arena

Historien bak Sandefjord Fotball
Sandefjord Fotball er en ren elitesatsning, der alle krefter forenes for å sette Sandefjord og Vestfold på kartet over norsk toppfotball.

Sandefjord Fotball ble etablert av IL Runar og Sandefjord Ballklubb 10. september 1998. Begge moderklubbene eksisterer fortsatt, og driver meget godt i sine junioravdelinger. I tillegg har begge klubbene A-lag i henholdsvis 3. divisjon (Runar) og 4. divisjon (SB). Disse lagene fungerer som farmerlag for Sandefjord Fotball, og samarbeidet er regulert i en avtale mellom de tre klubbene.

Ved etableringen i 1998 overtok Sandefjord Fotball den plassen som Sandefjord Ballklubb hadde i 2. divisjon. Målet var å rykke opp i 1. divisjon (Adecco-ligaen) og toppserien (Tippeligaen) i løpet av fem år.

Det nye laget gjorde det bra og slo i sin åpningskamp Manglerud Star 6-0 den 20. april 1999. Ved avslutningen av sesongen var det klart at Sandefjord Fotball rykket opp til 1. divisjon etter bare en sesong i 2. divisjon, etter to kvalifiseringskamper mot Fyllingen hvor SF vant på bortemålsregelen.

Første sesong i Adecco-ligaen (år 2000) endte SF på 11. plass med 28 poeng; andre sesong (2001) på 7. plass med 44 poeng.

Sesongen 2002 endte Sandefjord Fotball på 3. plass med 60 poeng etter Tromsø og Alesund og spilte kvalifiseringskamper mot Brann om opprykk til Tippeligaen. Kampene endte 0-0 og 1-2, og Brann beholdt plassen i Tippeligaen.

Sesongen 2003 endte Sandefjord Fotball også på 3. plass med 61 poeng, denne gangen etter HamKam og Fredrikstad. SF spilte kvalifiseringskamper mot Vålerenga. Kampene endte 0-0 og 3-5 og Vålerenga beholdt plassen i Tippeligaen.

Sesongen 2004 endte Sandefjord Fotball på 4. plass med 51 poeng etter Start, Aalesund og Kongsvinger.

Sesongen 2005 endte Sandefjord Fotball på 2. plass med 65 poeng etter Stabæk og rykket opp i Tippeligaen.

Sesongen 2006 spilte Sandefjord for første gang i Tippeligaen og endre på 9. plass med 32 poeng, like mange poeng som Fredrikstad som hadde bedre målforskjell. Rosenborg vant serien foran Brann og Vålerenga. Odd Grenland berget plassen etter å ha spilt kvalifiseringskamper mot Bryne, mens HamKam og Molde rykket ned. I sesongen 2006 nådde Sandefjord Fotball cupfinalen etter å ha slått Follo 1-0 i kvartfinalen og Rosenborg 5-2 i semifinalen. I cupfinalen på Ullevaal ble det 0-3 mot Fredrikstad.

Sesongen 2007 endte med nedrykk fra Tippligaen og klubben opplevde sin første sportslige nedtur siden etableringen. Et absolutt lyspunkt var innvielsen av ny stadion - Komplett.no Arena - den 21. juli 2007. Motstander var FC Lyn Oslo og det ble seier i åpningskampen, 3-0. Denne kampen resulterte også i klubbens nåværende publikumsrekord, dvs. at hele 8.103 publikummere var innenfor portene.

Sesongen 2008 startet tøft og brutalt. Etter 0-5 tap borte mot Notodden tidlig i sesongen befant klubben seg i bunn av Adeccoligaen. Dette førte til et skifte av hovedtrener og Tor Thodesen ble erstattet av Patrick Walker. Fra dette tidspunktet så klubben seg aldri tilbake og sesongen endte med 2. plass og direkte opprykk til Tippeligaen.

Sesongen 2009 endte med klubbens foreløpige beste prestasjon, nemlig en 8. plass i landets øverste divisjon.

Sesongen 2010 endte med nedrykk til Adeccoligaen etter en skuffende sportslig sesong. Det ble til slutt kun 12 poeng og desidert siste plassering på tabellen. I tillegg tangerte klubben rekorden for antall kamper spilt på rad uten seier.

Sesongen 2011 endte med 3.plass, kun 3 poeng unna opprykk til Tippeligaen. Starten på sesongen var ikke god og vi lå faktisk på nedrykksplass en periode. 

Sesongen 2012 endte med ny 3. plass, som medførte kvalifisering for Tippeligaen. Første kvalifiseringskamp skulle spilles mot Ull/Kisa. Det endte med tap og vi måtte fortsatt spille i Adeccoligaen. I NM tapte vi for Molde i 5. runde. 

Sesongen 2013 endte med en svært skuffende 8. plass. Sesongen startet lovende med to gode kamper mot opprykksfavorittene Bodø/Glimt og Fredrikstad. Vi gledet oss til fortsettelsen, men etter hvert gikk vi på flere unødvendige poengtap og klarte ikke å opprettholde den opprykksplassen vi hadde tidlig i sesongen. I NM tapte vi for Odd i 3. runde.

TRENERE

Sandefjord Fotballs første trener var Trond Skrede som ledet laget i sesongene 1999, 2000 og 2001. I 2002 overtok Tom Nordlie som fortsatte også i 2003. I 2004 overtok Arne Dokken, før laget rykket opp med hovedtrener Tor Thodesen i 2005. Thodesen hadde treneransvaret fra 2005 til 2008, da med Kaz Sokolowski som assistentrener og Hans Petter Olsen som keepertrener. Våren 2008 takket Tor for seg, for å overlate hovedansvaret til Patrick Walker. Kaz Sokolowski ble erstattet av Nebojsa Novakovic i 2009.

I løpet av 2011 sesongen ble hovedtrener Patrick Walker og vi, enige om å avslutte samarbeidet. Arne Sandstø kom inn som ny hovedtrener. I 2012 sesongen hadde Sandstø med seg Mikael Källstrøm og Hans Petter Olsen (keepertrener). 

Etter 2013 sesongen gikk Arne Sandstø av som hovedtrener. Inn kom Lars Bohinen som skal lede laget fra 2014.

REKRUTTERING

Sandefjord Fotball etablerte i 2005 et rekrutteringslag for å utvikle egne spillere til toppnivå, og for å kunne gi kamptrening også de spillerne som er i førstelagstroppen men som ikke alltid spiller på førstelaget.

I dag spiller juniorlaget, som kalles Team SpareBank 1 BV i 4.divisjon.