Tweet This
Back to All Events

Poemata Minora - Vestfold Festspillene

Ung og skapende. Poemata Minora  - Vestfold Festspillene

Fredag 12. juni 2015 kl. 18.00
Tønsberg, Støperiet
Pris: 300 kr


Kjøp billett via Billettservice HER.

Haydn, Mozart, Mendelssohn og urframføring av Martin Rombergs Poemata Minora

Catharina Chen  fiolin
Birgitta Oftestad  cello. Vinner av Midgardprisen 2013
Telemark Kammerorkester
Lars Erik ter Jung  dirigent

Vi setter søkelys på ungdomsverk av klassiske komponister framført av unge utøvere. Før Rombergs nyskrevne musikk får vi i den gamle verkstedhallen høre tidlige verk av blant andre Mozart, Haydn, Sibelius og Mendelsshon. Framført av entusiastiske Telemark Kammerorkester og de unge solistene Catharina Chen og Birgitta Oftestad. Om Poemata Minora sier komponisten: «Inspirert av poeten H P Lovecraft søker musikken mot mørk nostalgi og emosjonell enkelhet, slik man finner den uttrykt i den amerikanske jazzens og tidlige filmmusikkens harmoniske univers.»

Program:

Wolfgang A Mozart (1756-1791):
Divertimento. Salzburger Symfoni i B-dur

Joseph Haydn (1732-1809):
Cello concerto in C-dur. Første sats

Jean Sibelius (1865-1957):
Rakastava (The Lover)

PAUSE

Felix Mendelssohn (1809-1847):
Strykersymfoni no. 10 i h-moll

Samuel O Barber (1910-1981):
Adagio for Strings

Martin Romberg (1978- ):
Poemata Minora. Fiolinkonsert

Info fra Vestfold Festspillene

I 1902 forfattet den amerikanske forfatteren H.P. Lovecraft (1890-1937), den gang bare 12 år gammel, diktsamlingen Poemata Minora, eller små dikt på norsk. Lovecraft, som senere skulle bli kjent som den moderne horrorlitteraturens far, ble tidlig anerkjent som et litterært vidunderbarn. Tematikken i Poemata Minora, som bærer farge av en beundring for, og lengsel etter forgangene tider, kretser rundt spenningen mellom den moderne og klassiske virkelighet, drøm, mystisisme, Rommerikets fall, og de gamle hedenske naturånder. Stilistisk og innholdmessig er samlingen tydelig inspirert av klassisk-romantisk angloamerikansk diktekunst som hos Poe og Coleridge men også romersk fortellerkunst som i Ovids Metamorfoser.

Kombinasjonen av en viss ungdommelig uskyld, emosjonell lengsel etter den tapte tid og forbausende modent håndverk, gjør verket mottagelig for musikalsk inspirasjon og omsetning. Rombergs musikk i fem satser søker å finne spenningen i Lovecrafts tidlige dragning mot den mørke nostalgi, samtidig som verket er farget av hans kulturelle bakgrunn og den affektive enkelhet som er utrykt i den amerikanske jazzens og tidlige filmmusikkens harmoniske univers.