FRA RAFFINERI TIL RAFFINERI

Type: Fottur

Lengde: Ca. 9,3 km

Varighet: 1 dag +

  • Bereget gangtid for en voksen mann, i god form, uten pauser. Les mer om tidsberegning her

Gradering: Enkel +

  • Alle turforslag på UT.no er gradert i henhold til Merkehåndboka. Les mer her

Passer: Voksen, barn, senior

Område:

Oslofjorden

 

HØYDEPROFIL

0,0 km2,0 km4,0 km6,0 km8,0 km020406019 moh.

ADKOMST

Parkeringsplassen på Volden ligger ved  riksvei 311 ved Slagen

VEIBESKRIVELSE FRA GOOGLE MAPS

La Google Maps vise deg veien frem. Du kan bruke den posisjonen du har nå, eller skrive inn stedsnavnet du reiser fra.

Fra min posisjon

eller

Fra sted

Denne tjenesten leveres av Google Maps. UT.no har ikke ansvar for innhold eller tjenester levert av eksterne aktører.

 

 

Tønsberg og Omegn Turistforening

Om gruppa | 29 turforslag  7 hytter

I Tønsberg kan en vandring langs kyststien kombineres med en liten leksjon i raffinerihistorie. Det er sammenhengende kyststi fra Rørestrand sør for Horten til Vallø utenfor Tønsberg, totalt ca 17 km.  Hvis du bare vil ta en liten del av dette kan det være en god ide å starte ved parkeringsplassen på Volden, eller fra sørenden av oljeraffineriet på Slagentangen.

Raffineriet blir drevet av Esso Norge og har vært i drift siden 1960. Der behandles det nå ca 5,6 millioner tonn petroleum hvert år. Ved den meget lange utstikkeren der kan det ofte ligge to supertankere av gangen, og det er et imponerende syn. Det er imidlertid ikke stort du ser av raffineriet når du vandrer langs kyststien og inn i Essoskogen. Den får du til gjengjeld på nært hold.

Essoskogen er en frodig edelløvskog med innslag av barskog. Skogen vokser på skjellsand og byr på stor artsrikdom. Her finnes blant annet kystplanter som humleblom. Et rikt innslag blåveis og hvitveis dekker skogbunnen på vårparten, og da er det særlig mange som besøker området for å se på blomsterfloren på skogbunnen. Skogen er fredet av Vestfold fylkeskommune.

Kyststien fortsetter sørover fra Slagenstangen og Essoskogen til det gamle raffineriet på Vallø. Det ble bygget allerede på slutten av 1800-tallet, er Nord-Europas eldste og var i drift bortimot hundre år. På slutten av den annen verdenskrig ble det utsatt for sterk bombing og svært mange sivile liv gikk tapt. 

Underveis mellom de to raffineriene kan du få med deg både en lang rullesteinstrand og flotte badestrender som Ringshaugstranda, Skallevoldstranda eller Karlsvika. Ytterst på Vallø ligger også Prins Christians Batterie fra 1739. Det ble anlagt for å beskytte landets eneste saltverk og var i drift helt til 1860. Rundt Slagen er det også merket flere såkalte kulturstier. Det er ruter som bringer vandrerne innom steder av historisk interesse, og det er utgitt små hefter som forteller dem hva de kan se underveis.

Lengde ca 9 km .

 

Sist oppdatert: 13.01.2016

"Fra raffineri til raffineri" av Tønsberg og Omegn Turistforening er lisensiert under CC BY-SA 4.0.